Què pots fer tu?

NO ET CALLIS

La millor manera d’ajudar és parlant sobre el tema amb altra gent; amics, família o millor encara per xarxes socials. Fins i tot, si pot ser, envia un missatge al govern  que això és un problema que importa als ciutadans. D’aquesta manera, animem al congrés a promulgar noves lleis que, per exemple, limitin les emissions de carboni i exigeixen que els causants rebin conseqüències per les accions. 

 • ENERGIA RENOVABLE 

     Escull una empresa que generi energia a partir del vent o el sol. En cas que no es pugui,      mira les factures energètiques i fixa’t en quin factor utilitzes més energia i intenta canviar-ho a partir de les teves necessitats.

 • CALEFACCIÓ I AIRE CONDICIONAT

Aquests són dos dels factors més utilitzats al dia a dia, i a la vegada, representen gairebé la meitat del consum energètic de les nostres llars. Això es pot solucionar utilitzant segells per les finestres, fent així que no pugui passar aire. A l’estiu en canvi d’utilitzar l’aire condicionat intenta buscar remeis com ara obrir finestres o dutxes fredes.

 • REDUEIX EL CONSUM D’AIGUA

Intentar fer servir menys quantitat d’aigua també redueix la contaminació de carboni. Això és perquè es necessita molta energia per escalfar i filtrar l’aigua. Per això s’ha d’intentar reduir el temps de dutxa, tancar l’aixeta mentre et rentes les dents,  etc…

 • COMPRA NOMÉS ALIMENTS NECESSARIS

La major part de l’ús de l’energia va en el creixement, procés, empaquetament i el transport dels aliments, la qual el 40% no s’utilitza.  Si només compres el necessari no s’haurà de gastar tanta energia en aliments que no s’utilitzen. També s’hauria d’intentar comprar menys carn. 

 • DESCONECTAR

No deixis dispositius electrònics conectats  quan no es fan servir i intenta desconectar tots de nit per no gastar més energia de la necessària, a part de disminuir les possibilitats d’haver-hi un incendi.  

 • INTENTA UTILITZAR TRANSPORT PÚBLIC

Si voleu ajudar a reduir l’escalfament global, la contaminació de l’aire i els vostres costos, una de les millors coses és sortir del cotxe. Si camineu o aneu en bicicleta per fer viatges curts o utilitzar transport públic per més llargs, reduireu significativament la quantitat de contaminació i emissions de gasos d’efecte hivernacle que generem dia a dia. 

BOSCOS

El canvi climàtic, està molt lligat amb els boscos. Els climes estan afectant els boscos a causa de  les extremes temperatures, la modificació de les pautes fluvials. 

Al mateix temps, els boscos i als troncs dels arbres produeixen i emmagatzemen diòxid  de carboni de l’atmosfera. L’arbre una part del carboni que emmagatzema per part, també de la biomassa forestal o l’ humus que es produeix per la descomposició que es forma per la matèria vegetal morta.   És per això que els arbres emmagatzemen més d’un bilió de tunelades de carboni. A causa de les destruccions, explotacions excessives o incendi de boscos, fa que tot aquest CO₂ s’alliberi i es responsabilitzi de l’efecte hivernacle.

QUE HEM DE FER?

 • REFORESTACIÓ, REPOBLACIÓ FORESTAL:

Per tal de combatre el  canvi climàtic s’hauria de plantar nous arbres o tornar a plantar a zones desforestades i el més important evitar la talar els arbres.

 • PLANTACIÓ D’ARBRES:

A les zones tropicals, on la vegetació creix molt de pressa , i elimina el carboni de l’atmosfera més ràpidament, plantar arbres seria una gran opció per eliminar grans quantitats de carboni de l’atmosfera en poc temps. 

 • FER ÚS DE LA FUSTA

En comptes de fer servir petroli, carbó i gas natural, es podria fer servir la combustió de la fusta i biomassa. Si el bosc és sostenible quan s’alliberés el diòxid de carboni, es podrien compensar les emissions d’aquest. 

 • RECICLATGE 

Si reciclem el vidre, el paper o el plàstic  ja no hi haurà necessitat de noves matèries per fabricar el producte.

D’aquesta manera estalviarem una gran quantitat de recursos naturals i conservarem d’aquesta manera,  els nostres boscos, i entre altres coses els nostres pulmons.

OCEANS:

Una altra de les conseqüències de l’escalfament global són els oceans. La causa és l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmòsfera. Per les extremes temperatures, fa que hi hagi desgel als pols i augment del nivell del mar. A més a més, per la contaminació que hi ha al mar, acaba causant  l’extinció i finalment la pèrdua de l’hàbitat de moltes espècies. 

QUE HEM DE FER?

 • REDUIR LES EMISSIONS DE CO₂ I ESTALVIAR ENERGIA  

Podem intentar utilitzar més els transports públics i deixar d’utilitzar els automòbils, o bé, per estalviar energia no deixar-nos la llum oberta o fer servir una amb menys potència. 

 • REDUIR L’ÚS DEL PLÀSTIC

El plàstic és una de les principals amenaces de l’ oceà. Per intentar reduir aquest impacte, podem deixar d’utilitzar ampolles de plàstic i substituir-ho per termos, una altra opció és,  fer servir bosses de tela en comptes de plàstic.

 • UTILITZAR PRODUCTES BIODEGRADABLES

Actualment, molta gent tira bronzejadors solars que fan mal a molts animals, per tant, hem d’intentar reduir el consum d’aquests, i a partir d’ara, comprar-los biodegradables (cuiden el medi ambient). 

 • DONAR SUPORT O  DINERS A ORGANITZACIONS A FAVOR DELS OCEANS

Hi ha moltes organitzacions que treballen per poder protegir l’hàbitat marina. D’aquesta manera, pots ajudar econòmicament o promocionalment aquestes institucions. Amb això, podràs contribuir a tenir un planeta més sa i lliure de contaminació.